JClic-oefening toevoegen

1. JClic

Met het programma JClic kun je interactieve oefeningen maken.
JClic kun je gratis downloaden op http://clic.xtec.cat/en/jclic/download.htm
Je kunt er volgende oefeningen mee maken: een puzzel, schuifpuzzel, memory, combineeroefening, invultekst, kruiswoordraadsel en een woordzoeker.

Op deze websites vind je een handleiding waarin uitgelegd wordt hoe je aan de slag kunt gaan met JClic:
http://ict.kathotielt.be/JClic/

2. Problemen met JClic vermijden
2.1. Zorg ervoor dat de naam van al je bestanden (afbeeldingen, audiofragmenten, …) en URL’s die je gebruikt bij het genereren je JClic-oefening geen spaties bevat. Bestanden met spatie worden niet correct geëncodeerd waardoor de webserver van KlasCement een foutmelding geeft!
2.2. JClicoefening draaien onder Java. De laatste tijd zijn er nogal wat problemen met toepassingen die gebruik maken van Javasoftware. Op deze hulppagina lees je een oplossing voor mogelijke problemen met JClic-oefeningen.

3. Je JClic-oefening klaarmaken om te delen op KlasCement
Voorbereiding:
Bij het maken van een JClic-oefening, zal het programma proberen om alle bestanden in dezelfde map te bewaren. Sinds de laatste versies zal JClic alle gebruikte bestanden ook samenbrengen in één ziparchief op het moment dat je via het menu ‘Bestand’ kiest voor ‘Opslaan’.

Naast het ziparchief met alle media en de eigenlijke oefening, moet je ook nog een webpagina aanmaken.

Klik bovenaan op ‘Gereedschappen’.
Klik dan op ‘Maak web pagina’.

webpagina

Je krijgt onderstaand scherm te zien. Klik onderaan op ‘Akkoord’.

Jclic html

Sla het bestand op in de map waarin alle bestanden (ook de afbeeldingen) zitten voor deze JClic-oefening.
Bij ‘Bestandsnaam’ vul je ‘index.htm’ in (Dit wordt eigenlijk al automatisch ingevuld).
Klik op ‘Document opslaan’.

index

Nadat je het indexbestand aangemaakt hebt, krijg je de vraag of je de oefening al eens in jouw browser wil bekijken. Zo kun je zien hoe jouw oefening er online zal uitzien.

JClic index

Nu zit in de map van jouw project zowel het zip-archief als de webpagina index.htm.

3. De oefening op KlasCement toevoegen
Meld je aan op KlasCement.
aanmelden

Klik op ‘toevoegen’.
knop toevoegen

Kies bij interactieve oefeningen voor ‘Snel’ of ‘Uitgebreid’.
interactieve oefening snel of uitgebreid

Vul alle verplichte velden (en eventueel ook de andere) in.

Categorie
Kies bij ‘Categorie’ het soort oefening dat je maakte.

Titel
De titel is niet noodzakelijk dezelfde als de titel die in de oefening gebruikt wordt. Gebruik een duidelijke, relevante titel die de oefening kort omschrijft.

Omschrijving
Bij ‘Omschrijving’ leg je kort uit welke vakinhoud er geoefend wordt. Dat is belangrijk voor de geïnteresseerde collega’s die de oefening ook in hun klas willen gebruiken.

Vak/Leergebied
Kies zo nauwkeurig mogelijk het vak of leergebied waarbij deze oefening aansluit.

Onderwijstype
Kies zo nauwkeurig mogelijk het onderwijstype van de leerlingen voor wie de oefening nuttig is.

Techniek
Kies bij Techniek voor JClic.

JClic
Indien je kiest voor JClic bij ‘Techniek’, zie je daaronder een extra veld: ‘JClic’.
JClic bestand toevoegen

Klik op ‘Bladeren’ om je oefening te uploaden naar KlasCement.
Ga naar de projectmap waar je je JClic-oefening hebt bewaard.
Klik op het zipbestand en klik op ‘Openen’ en het wordt opgeladen.
Klik opnieuw op ‘Bladeren’ en klik op het bestand ‘index.htm’ om het op te laden.

Het bestand ‘index.htm’  zal automatisch klaarstaan om geselecteerd te worden als startbestand.

Vink dat bestand aan:
JClic startbestand

Bronbestanden
We voorzien (niet verplicht) ook de mogelijkheid om je bronbestanden te uploaden naar KlasCement. Dan kunnen collega’s je bronbestand downloaden en hierop verder werken. Ze kunnen de oefening dan aanpassen aan hun klassituatie of uitbreiden.

Klik daarvoor in de rubriek ‘Bronbestanden’ op ‘Bladeren’ en voeg hier ook hetzelfde zip-bestand toe als hierboven, indien je het JClic-bestand zelf hebt bewaard in die map. Indien niet, plaats het dan in die map, voordat je die zipt. Het JClic-bestand is het bestand dat je nodig hebt om de oefening terug te openen en eventueel aan te passen in JClic. Het heeft de extensie .jclic.

Bronbestanden

Je oefening wordt gecheckt door onze moderatoren. Zodra ze online staat, krijg je een bericht.

Je oefening staat dan op KlasCement voor de collega’s en is ook te bereiken voor de leerlingen via een apart webadres dat begint met www.oefen.be.

Veel succes!

Tags: