JClic oefeningen

In dit artikel geven we je een oplossing voor mogelijke problemen met JClicoefeningen. JClic is een gratis programma dat werkt met Javasoftware. Je kan er zowel op Windowscomputers als op Mac zelfgemaakte interactieve oefeningen mee maken. Een nadeel aan JClic is dat de leerling die je oefening wil gebruiken via het internet, ook de meest recente versie van de Java-software moet hebben. Is die niet geïnstalleerd, dan krijg je de vraag om te updaten. Zelfs als de software op je computer staat, dan nog kan je vragen krijgen over veiligheid. Daarom lees je hieronder een overzicht van de mogelijke problemen en een aantal oplossingen.

Inhoudstabel van deze lange pagina:

Hoe een JClic-oefening opstarten

JClic met Java op een Windows PC

JClic met Java op een Mac

Voor je verder leest: update Java op jouw computer

Heel wat problemen worden veroorzaakt door een verouderde versie van Java. Die voorkom je door de laatste versie te installeren.

1. Als je installatierechten op de computer hebt ga naar java.com en volg je de installatie-instructies.
  2. Let tijdens de installatie op, dat je niet ongewild een extra “Ask-toolbar” installeert. (vink uit)

java installatie

3. Herstart je computer, ook al vraagt het installatieprogramma dat niet zelf. We ondervonden toch dat dit noodzakelijk is.

Hoe een JClic-oefening opstarten?

Stap 1: de link volgen op KlasCement

Klik op de detailpagina (bv. deze oefening) op de link naar de oefening.

JClic 2

Stap 2 is afhankelijk van je computer (Windows/Mac):

Ik gebruik Windows met als browser:

Sjabloon voor home tips nieuws-05 Sjabloon voor home tips nieuws-04 Sjabloon voor home tips nieuws-03

Internet Explorer

Je krijgt een melding dat dit programma een risico inhoud om dat de uitgever onbekend is. Dit is het gevolg van de JClic software.

1. Vink aan dat je het risico begrijpt (I Accept the risk and want to run this application)
  2. Klik op ‘Run’
  3. De oefening start op

Jclic3 waarschuwing Windows

Firefox

Je krijgt een melding dat dit programma een risico inhoud om dat de uitgever onbekend is. Dit is het gevolg van de JClic software.

1. Vink aan dat je het risico begrijpt (I Accept the risk and want to run this application)
  2. Klik op ‘Run’
  3. De oefening start op

Jclic3 waarschuwing Windows

Chrome

Chrome ondersteunt vanaf versie 45 niet langer Java (najaar 2015!) waardoor je met die browser ook geen JClicoefeningen meer kan openen.

Wie voorlopig toch nog Chrome wil gebruiken kan tijdelijk een aantal instellingen aanpassen waardoor de JClicoefening opstart.

Info vind je op de helppagina van Chrome.

Ik gebruik een Mac

Vooraf:

1. Installeer de juiste Java-versie op je Mac! Zie Java/Help/Mac

2. Pas de beveiliging aan in je Javacontrolepaneel.

• Klik op het appeltje linksboven je scherm
  • Systeemvoorkeuren
  • Klik het Java-icoontje onderaan je scherm

Java op Mac

•  Het Java-controlepaneel opent in een apart scherm
  • Klik daar:
    1. Security
    2. Security Level Medium
    3. OK

Java security

Let op: deze ingreep verlaagt de standaardbeveiliging van Java. Verhoog de beveiliging opnieuw als je klaar bent met je jClick-oefeningen en installeer steeds alle beveiligingsupdates van Java.

Welke browser gebruik je?

Sjabloon voor home tips nieuws-02 Sjabloon voor home tips nieuws-04 Sjabloon voor home tips nieuws-03

Ik gebruik Safari

1. Je krijgt volgende (veiligheids)waarschuwing die je probleemloos mag aanvaarden
  2. Klik ‘Run’

Waarschuwing jClic op Mac

Ik gebruik Firefox

1. Je krijgt volgende (veiligheids)waarschuwing die je probleemloos mag aanvaarden
  2. Klik ‘Run’

Waarschuwing jClic op Mac

Ik gebruik Chrome

Chrome ondersteunt vanaf versie 45 niet langer Java (najaar 2015!) waardoor je met die browser ook geen JClicoefeningen meer kan openen.

Wie voorlopig toch nog Chrome wil gebruiken kan tijdelijk een aantal instellingen aanpassen waardoor de JClicoefening opstart.

Info vind je op de helppagina van Chrome.