RSS

RSS een hulpmiddel waarmee je snel vernieuwingen kan bekijken van internetsites. Dit vermijdt dat je steeds opnieuw websites moet gaan bekijken om hun nieuws of andere snel veranderende informatie te raadplegen. In plaats dat jij gaat kijken naar de nieuwigheden, worden de nieuwigheden via RSS automatisch naar jou gestuurd.
Je kunt RSS-bestanden bekijken in een RSS-lezer, die je kunt vinden op het internet. Of online via speciale websites.

Voorbeeld:

Je wiltop de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws in België en de wereld. Eén mogelijkheid is om telkens weer een kijkje te gaan nemen op www.deredactie.be. Een andere mogelijkheid is je via RSS te abonneren op het nieuws van deredactie.be. Dan word je automatisch op de hoogte gebracht van de laatste nieuwsberichten.
Ook een RSS-abonnement op KlasCement is mogelijk. Dan word je op de hoogte gehouden wanneer er nieuwe leermiddelen zijn toegevoegd op KlasCement.

Wil je meer weten? Bekijk dan dit informatief filmpje over RSS op Youtube.

Wat heb je hiervoor nodig?

1. Een RSS-lezer

Je kunt gratis programma’s hiervoor vinden op het Internet. Een paar voorbeelden: RSSOwl, Feedreader of Snackr. Wij hebben er voor jullie eentje klaargemaakt. Je kunt die vinden via ‘RSS Software‘ links in het menu.

Een alternatief is een online feedreader. Enkele bekende: Google Reader en Bloglines. In de huidige browser (zoals bijvoorbeeld Internet Explorer en Mozilla Firefox) heeft men tegenwoordig ook de mogelijkheid om feeds te tonen.

2. RSS-feeds

Een RSS-feed (of RSS-kanaal) is een soort internetadres, meestal eindigend op ‘xml’.
Een website die een RSS-kanaal heeft, toont dat meestal door een oranje icoontje: RSS
Als je erop klikt, kan je de link in de adresbalk van je browser vinden. Kopieer die link. Plak het adres in de RSS-lezer.

Voorbeeld:
Op de website van het Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming vind je deze RSS-feed:

RSS Onderwijs.vlaanderen.be – http://www.ond.vlaanderen.be/nieuws/rss.xml

Je kunt nu ofwel op het RSS-icoontje klikken (RSS-link) of de URL kopiëren (rechts in kleine letters) en in je RSS-programma plakken. Daarna krijg je de laatste berichten van deze site te zien.

3. RSS-feeds gebruiken om informatie weer te geven op je eigen site

Heb je een eigen website? Dan kan je met bijvoorbeeld RSS include de RSS-feed van een site weergeven.