Creative Commons: een licentie voor jouw toevoeging

Bij het toevoegen van een leermiddel aan KlasCement koos je zelf voor een Creative Commons licentie. KlasCement staat voor ‘open’ en voor ‘delen’. Daarom volgen we het advies van experts bij Creative Commons om een zo open mogelijke licentie voor te stellen wanneer je lesmateriaal deelt.

Die licentie bepaalt wat anderen wel en niet met jouw werk mogen doen en onder welke voorwaarden (bv. bewerken mag, maar enkel mits naamsvermelding). Lees alles over de zeven licenties.

Eens je een leermiddel deelde met een open licentie, kan je die niet strikter maken. Als je bijvoorbeeld toestond dat mensen jouw bestand elders aanbieden mits naamsvermelding, dan kan je dit achteraf niet intrekken. Lees de volledige uitleg. 

Je leermiddel laten verwijderen 

Heb je je bedacht en wil je helemaal stoppen met het delen van het leermiddel onder die voorwaarden? Dan kan je het leermiddel laten verwijderen van KlasCement. Hiermee kan je echter niet verhinderen dat mensen die het al eerder downloadden, het blijven gebruiken onder de oorspronkelijke licentie die je eraan gaf. 

Licenties: Wat is zo’n licentie?

Creative Commons biedt auteurs, kunstenaars, wetenschappers, docenten en alle andere creatieve makers de vrijheid om op een flexibele manier met hun auteursrechten om te gaan. Met een keuze uit zeven (gratis) beschikbare standaardlicenties bepaalt de auteursrechthebbende in welke mate zijn of haar werk verder verspreid mag worden, en onder welke voorwaarden dit mag. 

Er zijn zeven licenties: De verschillende CC licenties in aflopende mate van ‘open’: 

  • CC0: deel van het publieke domein, je doet volledig afstand van je auteursrechten.

  • CC BY: naamsvermelding: je vermeldt de oorspronkelijke maker indien je het werk (of een aanpassing, remix …) deelt en vermeldt of je het al dan niet aanpaste.

  • CC BY-SA: naamsvermelding – gelijk delen : je mag het werk delen en bewerken, maar moet de oorspronkelijke maker ook vermelden en aangeven of je al dan niet aanpassingen maakte. Je moet dit delen onder dezelfde licentie. 

  • CC BY-ND: naamsvermelding – geen afgeleide werken: je mag het werk delen, maar moet de oorspronkelijke maker ook vermelden. Indien je aanpassingen maakt, mag je deze niet delen.

  • CC BY-NC: naamsvermelding – niet commercieel: je mag het werk delen en bewerken, maar moet de oorspronkelijke maker ook vermelden en aangeven of je al dan niet aanpassingen maakte. Je mag het werk niet gebruiken voor commerciële doeleinden.

  • CC BY-NC-SA: naamsvermelding – niet commercieel – gelijk delen: je mag het werk delen en bewerken, maar moet de oorspronkelijke maker ook vermelden en aangeven of je al dan niet aanpassingen maakte. Je moet dit delen onder dezelfde licentie. Je mag het werk niet gebruiken voor commerciële doeleinden. 
     
  • CC BY-NC-ND: naamsvermelding – niet commercieel – geen afgeleide werken: je mag het werk delen, maar moet de oorspronkelijke maker ook vermelden. Indien je aanpassingen maakt, mag je deze niet delen. Je mag het werk niet gebruiken voor commerciële doeleinden. 

Nog meer informatie over de verschillende licenties vind je op de pagina van Creative Commons.

 

Creative commons herroepen: je licentie aanpassen 

Creative Commons-licenties kunnen niet worden herroepen of ingetrokken en gelden voor de duur van auteursrechtelijke bescherming van een werk. In de regel is dat in Europa tot zeventig jaar na de dood van de maker. Dat betekent dat je niemand, die jouw werk met een daaraan door jou verbonden Creative Commons-licentie heeft verkregen, ervan kan weerhouden om het werk te gebruiken in overeenstemming met de licentievoorwaarden. Je kunt op elk gewenst moment stoppen met het distribueren van je werk onder een Creative Commons-licentie, maar daarmee kan je de al in het verkeer gebrachte kopieën van het werk niet uit circulatie halen.