Creative Commons: een licentie voor jouw toevoeging

Wanneer je een bestand toevoegt, stellen we je een aantal vragen. Op basis hiervan bepaal je de licentie: wat anderen mogen doen met jouw werk. Ook wanneer je een afbeelding toevoegt als logo bij je leermiddel vragen we om een licentie.

KlasCement staat voor ‘open’ en voor ‘delen’. Daarom volgen we het advies van experts bij Creative Commons om een zo open mogelijke licentie voor te stellen wanneer je lesmateriaal deelt.

We bevelen CC BY aan als standaardlicentie.

Meer informatie over de CC BY licentie op de pagina van Creative Commons.

Wil je toch een andere licentie? Dat kan door bij het toevoegen ‘Geavanceerd: kies zelf je licentie’ te kiezen.

Wat is Creative Commons?

Via de Creative Commonslicentie krijgen auteurs de mogelijkheid hun materiaal vrijer ter beschikking te stellen dan bij het traditionele auteursrecht. Via de Creative Commonslicentie kunnen zij anderen de toestemming geven hun werk te verspreiden en te kopiëren.

Auteurs die hun eigen werk toevoegen aan KlasCement geven automatisch de toestemming om het te kopiëren, te verspreiden en door te geven.

Daarom stellen we eerst deze vraag:

Heb je dit werk zelf gemaakt of heb je de toestemming om het te delen?

KlasCement laat immers niet toe dat inzenders materiaal van anderen insturen en delen via onze servers zonder toestemming. Websites of embedded video’s van anderen mogen wel online worden geplaatst omdat we hier enkel een link leggen naar inhoud op andere servers.

Met de Creative Commonslicentie wordt jouw werk beter beschermd. Als iemand jouw werk elders zou online zetten, is die persoon altijd verplicht om jouw naam als auteur te vermelden.

Je kan het hergebruik van je werk verder beperken via de meer geavanceerde opties:

Mag men gebruik maken van dit werk voor commerciële doeleinden?

Hierop kun je als inzender ‘ja’ of ‘neen’ antwoorden.

Mag men dit werk bewerken en elders plaatsen?

Ook hierop kun je als inzender ‘ja’ of ‘neen’ antwoorden.

Bij elke inzending op KlasCement staat een icoontje met de Creative Commonslicentie die van toepassing is. Bijvoorbeeld:

Klik op het icoontje en je krijgt meer informatie over de licentie van die bepaalde bijdrage.

Creative Commons : Algemene website