Creative Commons

Via de Creative Commonslicentie krijgen auteurs de mogelijkheid hun materiaal vrijer ter beschikking te stellen dan bij het traditionele auteursrecht. Via de Creative Commonslicentie kunnen zij anderen de toestemming geven hun werk te verspreiden en te kopiëren.

Auteurs die hun eigen werk toevoegen aan KlasCement geven automatisch de toestemming om het te kopiëren, te verspreiden en door te geven.

Daarom stellen we eerst deze vraag:

Heb je dit werk zelf gemaakt of heb je de toestemming om het te delen?

KlasCement laat immers niet toe dat inzenders materiaal van anderen insturen en delen via onze servers zonder toestemming. Websites of embedded video’s van anderen mogen wel online worden geplaatst omdat we hier enkel een link leggen naar inhoud op andere servers.

Met de Creative Commonslicentie wordt jouw werk beter beschermd. Als iemand jouw werk elders zou online zetten, is die persoon altijd verplicht om jouw naam als auteur te vermelden.

Daarnaast krijg je als inzender (auteur) altijd de volgende vragen voorgeschoteld, waarmee je kunt bepalen wat met jouw werk mag gebeuren:

Mag men gebruik maken van dit werk voor commerciële doeleinden?

Hierop kun je als inzender ‘ja’ of ‘neen’ antwoorden.

Mag men dit werk bewerken en elders plaatsen?

Ook hierop kun je als inzender ‘ja’ of ‘neen’ antwoorden.

Bij elke inzending op KlasCement staat een icoontje met de Creative Commonslicentie die van toepassing is. Bijvoorbeeld:

cc

Klik op het icoontje en je krijgt meer informatie over de licentie van die bepaalde bijdrage.

Flashapplicatie Wat zijn Creative Commonslicenties?

In deze Flashanimatie krijg je alle informatie over Creative Commons op een aantrekkelijke en duidelijke manier. Doorloop de applicatie en oefen nadien door de testvragen te beantwoorden. Doe je het goed, dan kun je enkele mooie bureaubladachtergronden downloaden.

Creative Commons

http://www.klascement.info/cc


Tags: , ,