Favorietenmappen maken, delen en volgen

Op deze pagina:

De kracht van favorietenmappen

1. Vind je favorieten snel terug, op elk moment en op elke computer.

2. Orden je favorieten door bijvoorbeeld favorietenmappen te maken:

• voor de vakken die je geeft;
  • op basis van de periode van het jaar (en maak zo een jaarplan);
  • rond een bepaald thema;
  • op basis van een competentie.

3. Deel je favorietenmappen met collega’s en inspireer elkaar met mooi materiaal.

4. Gebruik KlasCement als je veilige, online backup: voeg zelf leermiddelen toe, orden in mappen en raak je bestanden nooit meer kwijt.

Favorietenmappen maken

Via een leermiddel dat je favoriet maakt

1. Wanneer je een leermiddel bekijkt, kan je het favoriet maken door te klikken op de oranje tekst ‘maak favoriet’.

2. Er wordt gevraagd of je deze favoriet ook in een map wil onderbrengen.

Als je nog geen favorietenmappen hebt, geef je de naam van je eerste favorietenmap in. Je krijgt de vraag wie deze map mag bekijken.

Heb je wél al favorietenmappen, vink dan de de favorietenmap aan waar je deze favoriet in wil. Je kan ook een nieuwe favorietenmap aanmaken en ook meerdere favorietenmappen aanduiden.

3. Klik op ‘Opslaan’. Zo keer je terug naar je leermiddel. De oranje tekst ‘maak favoriet’ is nu gewijzigd naar de grijze tekst ‘verwijder favoriet’.

Via ‘Mijn favorieten’

1. Klik rechts bovenaan op het grijze hartje.

2. Je ziet de lijst met jouw favorieten. Onder de omschrijving van elke favoriet zie je of de favoriet al dan niet in een map zit.
Bij favorieten die nog niet in een map zitten, klik je op ‘voeg toe aan favorietenmap’ om ze in een favorietenmap te stoppen.
Bij favorieten die wél al in een map zitten, klik je op de naam van de favorietenmap om ze in een andere map te stoppen of om ze te verwijderen uit een map.

Via de knop ‘Nieuwe favorietenmap’

1. Klik rechts bovenaan op het grijze hartje.

2. Klik aan de linkerkant op de knop ‘Nieuwe map’.

3. Geef je nieuwe favorietenmap een naam, bepaal de privacyinstelling en klik op ‘Opslaan’.

4. Je ziet nu een lijst met de titels van je favorieten. Vink de favorieten aan die je in de map wil en klik onderaan de pagina op ‘Opslaan’. Alle aangevinkte favorieten behoren tot de nieuwe map.

Je favorietenmappen bekijken

1. Klik rechts bovenaan op het grijze hartje.

2. In het midden zie je al jouw favoriete leermiddelen.

2. Links zie je al jouw aangemaakte favorietenmappen.

Je favorietenmappen delen met collega’s

1. Klik rechts bovenaan op het grijze hartje.

2. Klik op één van je favorietenmappen aan de linkerkant.

3. Klik op ‘deel favorietenmap’. Je kan een favorietenmap delen via een KlasCementbericht, e-mail, Facebook of Twitter. (Let op! Om rechtstreeks te delen via e-mail moet er een standaard-e-mailprogramma op je computer geconfigureerd zijn.)

Privacyinstellingen voor favorietenmappen

Een favorietenmmap heeft drie mogelijke privacyinstellingen. Je bepaalt de instelling tijdens het maken van de map, of achteraf door op het schildje dat je privacyinstelling symbolisch weergeeft te klikken.
privacy instellingen favorietenmap

1. Iedereen kan de favorietenmap bekijken:privacy-05

• Op jouw profielpagina wordt een link naar jouw favorietenmap getoond in de middenkolom bij “Mijn favorieten”
  • Iedereen kan de oplijsting van favorieten die je in deze map stopt bekijken. Zelfs mensen die geen lid zijn van KlasCement kunnen de oplijsting bekijken. Om door te klikken op het leermiddel en de volledige omschrijving te bekijken moet je (zoals altijd) aangemeld zijn bij KlasCement.

Waarom zou je deze instelling gebruiken?

• Je stelt een mooie verzameling interessante leermiddelen rond een thema samen en je vindt het leuk dat mensen die op KlasCement kunnen ontdekken.

2. Personen met de link kunnen de favorietenmap bekijken:privacy-03

• Je favorietenmap blijft verborgen voor andere gebruikers. We vermelden de naam of de link nergens. Jij krijgt de link naar je map wél te zien en kan de map delen met anderen.
  • Wie van jou de link kreeg  kan de oplijsting van favorieten die je in deze map stopt bekijken. Iemand die geen lid is van KlasCement kan de oplijsting bekijken eens je ze de link stuurde. Om het leermiddel en de volledige omschrijving te bekijken moet iemand (zoals altijd) aangemeld zijn bij KlasCement.

Waarom zou je deze instelling gebruiken?

• Je stelt een mooie verzameling interessante leermiddelen samen, maar je wil gericht bepalen wie de lijst kan bekijken. Je wil dat niet iedereen zomaar de lijst kan bekijken.

3. Alleen ik kan de favorietenmap vinden en bekijken:privacy-04

• Alleen jij kan de favorietenmap inkijken als je aangemeld bent bij KlasCement. Iemand anders kan de map met favorieten niet bekijken.

De naam, privacyinstelling of omschrijving van een favorietenmap wijzigen

1. Klik rechts bovenaan op het grijze hartje.

2. Klik aan de linkerkant op één van je je favorietenmappen.

3a. Klik op de naam van de map om de naam te wijzigen.
3b. Klik op het pictogram van de privacyinstelling om de instelling aan te passen.
3c. Klik op ‘Geef deze map een omschrijving’ om te omschrijven waarom je favorieten in deze map verzamelt.

Favorietenmappen kopiëren

Vind je de favorietenmap van een andere gebruiker interessant? Dan kan je de favorietenmap kopiëren.
Klik op de knop ‘Kopieer favorietenmap’ en geef in het volgende scherm aan:

• of je de favorieten in een bestaande map wil onderbrengen;
  • of je een nieuwe map wil maken waar de favorieten in gekopieerd worden.

Je krijgt een KlasCementbericht telkens er een nieuwe favoriet aan de map wordt toegevoegd.

Wil je geen meldingen ontvangen als er een nieuw leermiddel aan de map wordt toegevoegd? Klik op de naam van de map en klik op ‘Schakel meldingen uit’.

Tags: