Vrij te gebruiken foto’s, beelden en muziek

Wanneer je lesmateriaal online zet voor leerlingen (via Smartschool) of leraren (via KlasCement) moet je rekening houden met auteursrecht. Wat mag (niet) in onderwijs. Maar waar kan je terecht voor rechtenvrij materiaal? 

Zoek gratis foto’s en illustraties via KlasCement:

Via deze themapagina op KlasCement vind je duizenden vrij te gebruiken foto’s, tekeningen, vectoren, cliparts … Zo krijg je de kans je lesmateriaal te verfraaien of verduidelijken. Websites als Pixabay (1,5 miljoen gratis foto’s!) en Pexels zijn heel vaak redder in nood van jouw moderatoren om al het gedeelde lesmateriaal online te zetten. Let op: ook al vind je een foto online, dat betekent nog niet dat je hem zomaar mag gebruiken.

Tips voor je foto’s en illustraties:

  • Bij voorkeur: gebruik rechtenvrije illustraties of foto’s met een open licentie en vermeld altijd de bron.
  • Geen rechtenvrije foto’s beschikbaar? Verwijder de beelden en link naar de online locatie waar ze te vinden zijn.
  • Soms heb je een foto gebruikt, maar wil je weten van wie de foto origineel is om een correcte bronvermelding toe te voegen. Met TinEye kan dat: je laadt de foto naar hun website en je krijgt linkjes naar de originele locatie van de foto. 

Zoek gratis muziek en geluiden via KlasCement:

In de selectie op deze themapagina staan verschillende websites en platformen met daarop vrij te gebruiken muziek, liedjes en geluiden. Gedaan met klungelen en je zorgen maken over auteursrechten. Deze geluidseffecten én partituren mag je zonder probleem gratis gebruiken.

Tips voor je audio- en videomateriaal:

  • Voor je podcasts, kennisclips of schoolvideo’s: gebruik rechtenvrije muziek en vermeld altijd de bron.
  • Heb je alles zelf gemaakt, tot de muziek toe? Dan is er normaal geen probleem.

Auteursrechten op school en in de klas: dit wil je weten

Tips, verduidelijking, links naar sites met gratis foto’s en geluiden … Het is allemaal terug te vinden op deze helppagina. Wil je voor alle zekerheid toch nog eens alles uitpluizen over auteursrechten op school en in je klas? Deze link brengt je naar de website van het Departement Onderwijs en Vorming. Daar kom je zelfs te weten wat er toegelaten is op jullie jaarlijkse playbackshow op school.