KlasCement is het Vlaamse leermiddelennetwerk en onderdeel van het Departement Onderwijs en Vorming. KlasCement maakt er deel uit van de afdeling Communicatie.
De fundamenten van KlasCement werden gelegd in mei 1998 door Hans De Four. Het cement wordt gevormd door enthousiaste leraren, studenten en organisaties. Zij zorgen voor cursussen, lesbladen, presentaties, video’s, foto’s, oefeningen, software, sites … gemaakt door en voor leraren (in spe). Zo groeide KlasCement tot een heus bouwwerk met o.a. een nascholingsaanbod, een educatieve databank en een zoekrobot. In het netwerk brengen we alle gebruikers samen via de ledenlijst en de persoonlijke profielen.
Bij de leden is de meerderheid zoeker, maar er zijn gelukkig ook duizenden delers van lesinhoud. Leden kunnen via KlasCement hun eigen site met lesmateriaal vullen. De gedetacheerde leraren die het geheel coördineren, zijn de architecten van dit initiatief. Zij promoten samen met de rest van het team de site, stimuleren samenwerking, netwerken, houden contact met gebruikers en toetsen het geleverde materiaal aan kwaliteitscriteria volgens internationale standaarden.
KlasCement is gratis:
- Gratis registeren;
- Gratis de site gebruiken;
- Gratis downloaden van alle leermiddelen;
- Gratis toevoegen van leermiddelen.
Bij leermiddelen die niet gratis zijn, zoals een bijscholing of een boek, zie je de vermelding ‘niet gratis’.
Wat kun je delen op KlasCement?
Alles wat bedacht is met het oog op gebruik in het onderwijs kan een plaats krijgen op KlasCement. Leraren kunnen hun zelfgemaakt lesmateriaal delen met andere leerkrachten. Maar ook organisaties die iets uitwerken voor het onderwijs mogen dat op KlasCement plaatsen. Commerciële initiatieven kunnen ook aangekondigd worden op het netwerk. Het betalende karakter van deze leermiddelen wordt duidelijk aangegeven met de vermelding ‘niet gratis’.
De moderatoren van KlasCement bekijken elke bijdrage voor ze online gezet wordt en controleren ze aan de hand van duidelijke opnamecriteria. Afhankelijk van het aantal nieuwe en bijgewerkte leermiddelen kan het enkele dagen tot weken duren voor je toegevoegde materiaal beschikbaar is op ons netwerk.