Wat is KlasCement?

KlasCement is het Vlaamse leermiddelennetwerk en is nu een afdeling van het Departement Onderwijs en Vorming.

De fundamenten van KlasCement werden gelegd in mei 1998 door Hans De Four. Het cement wordt gevormd door enthousiaste leerkrachten en studenten. Zij zorgen voor cursussen, lesbladen, presentaties, video’s, foto’s, oefeningen, software, sites, … gemaakt door en voor leerkrachten (in spe). Zo groeide KlasCement tot een heus bouwwerk met onderwijsnieuws, een educatieve databank en een zoekrobot. In het gebouw brengen we alle gebruikers samen via de ledenlijst en de persoonlijke profielen.

Bij de leden is de meerderheid aannemer, maar er zijn gelukkig ook duizenden aangevers van lesinhoud. Leden kunnen via KlasCement hun eigen site met lesmateriaal vullen. Het onderwijsforum vormt hun praatbarak. De gedetacheerde leerkrachten die het geheel coördineren, zijn de architecten van dit initiatief. Zij promoten de site, stimuleren samenwerking, netwerken, houden contact met gebruikers en toetsen het geleverde materiaal aan een lastenboek met kwaliteitscriteria volgens internationale standaarden.

Wat kun je delen op KlasCement?

Alles wat bedacht is met het oog op gebruik in het onderwijs kan een plaats krijgen op KlasCement. Leerkrachten kunnen hun zelfgemaakt lesmateriaal delen met andere leerkrachten. Maar ook organisaties die iets uitwerken voor het onderwijs mogen dat op KlasCement plaatsen. Ook commerciële initiatieven kunnen aangekondigd worden op KlasCement. Het betalende karakter van deze leermiddelen wordt duidelijk aangegeven met de vermelding ‘niet gratis’.

De KlasCementmoderatoren bekijken elke bijdrage voor ze online gezet wordt en controleren ze aan de hand van duidelijke opnamecriteria. Afhankelijk van het aantal nieuwe en bijgewerkte leermiddelen kan het enkele dagen tot weken duren voor je toegevoegde materiaal beschikbaar is op de site.


Tags: , ,