Wat kan je toevoegen aan KlasCement (opnamecriteria)?

Voor onderwijs

Op KlasCement kan je inhoud delen die een educatieve meerwaarde biedt voor onderwijsprofessionals. Deze leermiddelen kunnen verschillende vormen aannemen, van een downloadbare werkbundel tot een digitale oefening. Bekijk alle opties.

Door leraren en organisaties

Iedereen kan materiaal delen: leraren, directeurs, pedagogisch begeleiders, maar ook
non-profitorganisaties, overheden en bedrijven. Om materiaal te delen maak je eerst een persoonlijk account aan. Daarmee kan je je ‘organisatiepagina’ aanmaken. Na validatie van de organisatie kan je items delen in naam van de organisatie.

Open (maar betalend is toegelaten)

KlasCement ijvert voor ‘open onderwijs’. In ons leermiddelennetwerk vind je zogenaamde vrije leermiddelen, open leermaterialen of Open Educational Resources (OER). Kies dus bij voorkeur voor een zo open mogelijke licentie (Creative Commons) in een zo bewerkbaar mogelijk formaat.

Betalend materiaal

Ondanks onze open filosofie, is linken naar betalende inhoud ook toegelaten. Tijdens het toevoegproces geef je transparant aan of een betaling nodig is of er andere drempels zijn zoals het aanmaken van een account of het achterlaten van persoonsgegevens.
Voor grote hoeveelheden (betalende) inhoud stem je vooraf af wat al dan niet kan, met de KlasCementbeheerders.

Respecteer auteursrecht

Je vermeldt altijd je bronnen (bij afbeeldingen, tekstfragmenten …) en gebruikt zo veel mogelijk rechtenvrije media.

Schadelijke inhoud

Er is geen plaats voor (links naar) inhoud die schadelijk, illegaal is of de goede zeden schendt. De gebruiksvoorwaarden verbieden ‘flooden’ — d.w.z. het overladen — van het platform met content: bundel daarom bijdragen en stem af met de beheerders.

Inhoudelijke correctheid en taal

Niemand is perfect. Een typfoutje is snel gemaakt. Maar controleer de inhoud nog eens
extra voor je deelt. De moderatoren screenen de inhoudelijke juistheid en het taalgebruik voor leermiddelen online worden gezet.

Foutje gezien? Meld het via een van de feedbackmogelijkheden.

Transparant moderatieproces

Na het toevoegen volgt een moderatieproces, waarbij minimum een medewerker je leermiddel controleert op inhoudelijke correctheid, taal, auteursrecht en legaliteit. Indien nodig, vragen we je om aanpassingen te doen vooraleer het leermiddel online wordt gezet.

Het moderatieteam van KlasCement doet geen uitspraak over de inhoudelijke of didactische kwaliteit. Het team kan bovendien onmogelijk de informatieveiligheid evalueren en blijven monitoren van alle toegevoegde websites of tools.

Via de vele ingebouwde feedbacksystemen op het platform kan de community feedback geven. Die feedback wordt structureel opgevolgd.

Wijzigen

Onze titels, omschrijvingen en trefwoorden zijn het resultaat van een zorgvuldige metadatering volgens een vast protocol. Wijzigingen in de metadata kunnen ervoor zorgen dat jouw bijdrage door minder mensen wordt gevonden. Je kan je bijdrage op elk moment aanpassen, maar let op dat je niet onbedachtzaam wijzigingen aanbrengt.

Tenslotte wijzen we er op dat de gebruiksvoorwaarden die elke gebruiker accepteerde juridische bepalingen bevat over het al dat niet publiceren van toevoegingen.